26 Mayıs 2016 Perşembe

OSMANLIDA MÜZİK



OSMANLIDA MÜZİK

 Osmanlı klasik ve halk müzikleri ve tasavvuf müziği çok zengindi. Osmanlı müziği çok sever ve hastalıkların tedavisinde kullanmanın sırrına vakıf olduklarından çok önem verirdi. Osmanlı’da müzik şu kollara ayrılırdı:

     Halk Müziği: Bölgelere göre farklılık gösterir. Saz kullanımı azdır. Daha çok söz müziğidir.En zengin örnekleri Rumeli Türküleri’nde ve İstanbul Türküleri’nde görülür.


     Dînî Müzik: Cami müziği ve tasavvuf müziği olarak ikiye ayrılır.  Cami müziğinde yalnız ses kullanılır. Önce Kur’ân-ı Kerim okumak gelir. Her hafız mutlaka makam öğrenir. Türk makamları ile Kur’ân-ı Kerim okumak, Türk hattatlarının yazdığı Kur’ân gibi çok makbuldür. Örneğin; Mevlid, Türklere mahsus diğer bir cami müziğidir. . Tasavvuf müziği, tasavvuf şairlerinin başta Yunus Emre olmak üzere, manzumelerinin bestelenmesidir. Başlıca formu ilâhî denen dînî şarkıdır. Tasavvuf müziğinin en büyük şubesini Mevlevî Müziği oluşturur. Mukabele denen Mevlevî ayinlerinde ayin-i şerif denen çok uzun beste okunur ki, umumiyetle Mevlâna’nın Farsça güfteleri üzerine bestelenir. Tasavvuf müziğine sazlar da katılır. Mesela ney, Mevlevîlerin kutsal sazıdır.
TASAVVUF MÜZİĞİ


Halk müziği.

Mehter takımı.







                           


                     




1 yorum:

  1. Merhaba Feride Hanım;
    Osmanlı'da müzik detayıyla, ahengiyle, enstrumanıyla hiç bu kadar iyi anlatılmamıştı.
    Yaşanmış bir Cumhuriyet'ten ötesi olduğunu ve müzik deyip geçtiğimiz şeyin vaktinde tedavi olarak kullanıldığına kadar deyinmişsiniz tebrik eder, devamını dileriz.

    YanıtlaSil